Φάβα Κίτρινη Κούλη 1kg
Φάβα με μικρούτσικους κόκκους μέσου μεγέθους 5mm, λαμπερού βαθυκίτρινου χρώματος, ομοιόμορφοι, με ακέραια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Δεν χρειάζεται μούλιασμα (ή χρειάζεται ελάχιστο χρόνο) και μαγειρεύεται γρήγορα. Σερβίρεται σε μορφή πουρέ, με λίγο χυμό λεμονιού και μπόλικο ελαιόλαδο και ενίοτε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη ή ακόμη ντομάτα και ελιές (είναι η περίφημη «παντρεμένη» φάβα).
Η φάβα στην Ελλάδα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι. Το βρώσιμο λαθούρι προσαρμόζεται σε ξηρά κλίματα, παρ' όλο που ανέχεται υψηλή βροχόπτωση. Αντέχει κατάκλυση με νερό περισσότερο από πολλά άλλα είδη ψυχανθών. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Οι εδαφικές του απαιτήσεις είναι μικρές. Το βρώσιμο λαθούρι προσαρμόζεται σε φτωχά εδάφη, ανέχεται δε βαριά, πηλώδη εδάφη. Είναι ευαίσθητο στην οξύτητα του εδάφους. Διαλέγοντας με μεράκι την πρώτη ύλη της γης και με προσεγμένες πρακτικές, οι αδελφοί Κούλη μας προσφέρουν το νοστιμότερο παραδοσιακό έδεσμα.
Η φάβα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Περίπου 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό με 10 έως 19% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί επίσης πηγή φυλλικού οξέος, που μαζί με τα παραπάνω μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.