Φακές Ψιλές Όσπρια Κιερίου 500gr
Βραστερές, με λεπτή αίσθηση της υφής και πλούσια γεύση. Είναι ελληνικής προέλευσης ποικιλία "Δήμητρα". Είναι μικρούλα, σε σχήμα φακού, με χρώμα ανοιχτό πράσινο ή υπόξανθο, χωρίς στίγματα ή κηλίδες. Η ποικιλία "Δήμητρα" ανήκει στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών οσπρίων. Ιδιαίτερα αγαπητή. Μαγειρέψτε τη σαν σούπα ή σαλάτα. Αναζητήστε το όνομα και την περιοχή του καλλιεργητή που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία, σε κάθε σοδειά, από τις περιοχές Φαρσάλων, Καρδίτσας ή Τρικάλων, όπου παράγονται κάθε χρόνο.
Τα όσπρια παράγονται στον θεσσαλικό κάμπο από τους ντόπιους καλλιεργητές, τυποποιούνται και διανέμονται από την Agroland AE ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΗ. Η ποικιλία Δήμητρα είναι δημιουργία του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, που προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας "Πελασγία" με την ποικιλία "Θεσσαλία".
Η άριστη πυκνότητα του φυτού της ποικιλίας "Δήμητρα" στο στρέμμα είναι περίπου 170.000 φυτά, που αντιστοιχεί σε σπορά 7-7,5 κιλών σπόρου/στρέμμα. Σε πυκνή σπορά πλαγιάζει, γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές στην ποσότητα σπόρου. Προσαρμόζεται άριστα στις μεσογειακές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Είναι ποικιλία ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -10°C). Η μέση στρεμματική απόδοση της ποικιλίας "Δήμητρα" κυμαίνεται στα 150-200 κιλά το στρέμμα σε ξερικά χωράφια. Προτείνεται για τη βιολογική γεωργία.
Εύπεπτες, με χαμηλά λιπαρά, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μία κούπα φακές (περίπου 198 gr) μας προσφέρει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φολικό οξύ. Ακόμα, οι φακές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως η προκυανιδίνη και οι φλαβανόλες, φυτικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα όσπρια, όπως πολλές κατηγορίες τροφίμων, πρέπει να πλένονται επιμελώς σε τρεχούμενο νερό πριν το μαγείρεμα.