Φακές Ψιλές Όσπρια Κιερίου 500gr
Φακές ψιλές. Βραστερές με λεπτή αίσθηση της υφής, με πλούσια γεύση. Είναι ελληνικής προέλευσης ποικιλία ‘Δήμητρα’. Είναι μικρούλα, σε σχήμα φακού, με χρώμα ανοιχτό πράσινο ή υπόξανθο, χωρίς στίγματα ή κηλίδες. Η ποικιλία ‘’Δήμητρα’’ ανήκει στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών οσπρίων. Ιδιαίτερα αγαπητή. Μαγειρέψτε την σούπα ή σαλάτα. Αναζητήστε το όνομα και την περιοχή του καλλιεργητή που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία, σε κάθε σοδειά, από τις περιοχές Φαρσάλων, Καρδίτσας, ή Τρικάλων, όπου παράγονται κάθε χρόνο.
Τα όσπρια παράγονται στον Θεσσαλικό κάμπο από τους ντόπιους καλλιεργητές, τυποποιούνται και διανέμονται από την Agroland AE ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΗ. Η ποικιλία Δήμητρα είναι δημιουργία του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, που προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Πελασγία” με την ποικιλία “Θεσσαλία.
Η άριστη πυκνότητα του φυτού της ποικιλίας ‘Δήμητρα’ στο στρέμμα είναι περίπου 170.000 φυτά, που αντιστοιχεί σε σπορά 7-7,5 κιλών σπόρου/στρέμμα. Σε πυκνή σπορά πλαγιάζει, γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές, στη ποσότητα σπόρου. Προσαρμόζεται άριστα στις μεσογειακές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Είναι ποικιλία ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -10οC). Η μέση στρεμματική απόδοση της ποικιλίας “Δήμητρα” κυμαίνεται στα 150-200 κιλά το στρέμμα σε ξερικά χωράφια. Προτείνεται για τη βιολογική γεωργία.
Εύπεπτες, με χαμηλά λιπαρά, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο & βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μία κούπα φακές (περίπου 198gr) μας προσφέρει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φολικό οξύ. Ακόμα, οι φακές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως η προκυανιδίνη και οι φλαβανόλες, φυτικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές & αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα όσπρια, όπως πολλές κατηγορίες τροφίμων, πρέπει να πλένονται επιμελώς σε τρεχούμενο νερό πριν το μαγείρεμα.